Jak probiotyki wpływają na naszą odporność?

image.phpO co tak właściwie chodzi producentom jogurtów? Czy magiczna aureola po zjedzeniu actiregularis rzeczywiście pomaga nam w walce przed atakującymi wirusami

Układ jakościowy i ilościowy mikroflory jelitowej zdrowego człowieka zawiera dominującą przewagę mikroorganizmów korzystnych dla jego zdrowia i jest dość zrównoważony. Już w pierwszych dniach życia noworodka zachodzi stopniowa kolonizacja przewodu pokarmowego, głównie bakteriami z rodziny Enterobacteriaceae. Naturalna flora naszego przewodu pokarmowego w znacznym stopniu warunkuje zdrowie człowieka, ma swój udział w rozwoju odporności, detoksykacji i dezaktywacji kancerogenów, np. nitrozamin oraz w produkcji witamin. Jak to się dzieje?

Probiotyki wspomagają aktywność swoistych i nieswoistych mechanizmów odporności , wzmagają produkcję cytokin prozapalnych, stymulują dojrzewanie układu immunologicznego.

Najprostszą czynnością jest wytwarzanie kwasu mlekowego, który stwarza niekorzystne środowisko dla bakterii patogennych. Bakterie z rodzajów Lactobacillus oraz Bifidobacterium mają podstawowe znaczenie w rozwoju i dojrzewaniu MALT – czyli złożonego systemu, który u człowieka chroni łącznie około 400 m² powierzchni śluzówek przewodu pokarmowego, oddechowego i moczowo-płciowego. Rolę MALT pełnią również gruczoły ślinowe, łzowe i mleczne. Oprócz MALT dojrzewaniu oraz zwiększeniu ilości podlegają także przeciwciała wydzielnicze sIgA a także typu IgM.
Probiotyki wspomagają aktywność nieswoistych mechanizmów odpornościowych. Wpływają na zdolności bakteriobójcze neutrofilów oraz na aktywność enzymatyczną i fagocytarną makrofagów i granulocytów. Objawia się to lokalną indukcją śluzówkowego układu odpornościowego i stymulacją obwodowego układu immunologicznego. Ponadto, w ramach działalności pożytecznych szczepów bakteryjnych, następuje aktywacja pożytecznych komórek NK (natural killer).
W ramach wzmagania aktywności swoistych mechanizmów odporności ma miejsce regulacja i poprawa zdolności prezentacji antygenu limfocytom T oraz zwiększenie produkcji przeciwciał sIgA i IgG.

Probiotyki poprzez utrzymywanie równowagi mikroflory jelitowej korzystnie wpływają na organizm gospodarza. By uzyskać taki efekt należy wybierać preparaty zawierające około 1010-1011 komórek/g (liofilizowane szczepy probiotyczne), około 107 (mleko w proszku dla niemowląt) bądź 2 do 5 x 1010 komórek/ 100 g produktu następujących przykładowych szczepów: B. bifidum, B. longum, B. infantis, B. lactis, B. breve, S. thermophilus, L. acidophilus, L. bulgaricus, L. casei, L. plantarum, L. paracasei, L. lactis, L. brevis, L. rhamnosus, L. salivarius, L. gasseri.

2 comments on “Jak probiotyki wpływają na naszą odporność?
  1. Warto też wspomnieć o prebiotykach, które zapewniają dobre środowisko dla probiotyków. Trzeba też czytać etykiety, bo nie wszystkie jogurty naturalne zawierają te właściwe bakterie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>